Skip to main content

Toezichthouder kwaliteit zorgopleidingen

Het College Zorgopleidingen (CZO) stelt kaders voor en houdt toezicht op de kwaliteit van zorgopleidingen. Een landelijke CZO-erkenning geeft patiënten en cliënten, zorgverleners en werkgevers het vertrouwen dat de kwaliteit van opleiden gewaarborgd is.

Toezicht houden

Kaders stellen

Kaders vormen de basis voor het toezicht dat het CZO houdt op de kwaliteit van de zorgopleidingen. De door het CZO vastgestelde kaders zijn de basis voor reglementen en besluiten over onder meer erkenning, opleidingen, kernleerroutes, leereenheden, diploma’s en certificaten. Het CZO laat opleidingen en leerroutes toe tot het CZO-opleidingsstelsel en stelt landelijke opleidingseisen op voor CZO-zorgopleidingen en -leerroutes.

Toezicht houden

Zorgorganisaties en opleidingsinstituten moeten door het CZO worden erkend om CZO-zorgopleidingen aan te mogen bieden. Hiervoor doen zij een erkenningsaanvraag bij het CZO. Door middel van erkenningsaanvragen en audits houdt het CZO toezicht op de kwaliteit van de CZO-zorgopleidingen in erkende organisaties.

kader stellen

Registreren, certificeren en diplomeren

Voor CZO-erkende zorgorganisaties en opleidingsinstituten beheert het CZO de registratie van studenten. Het CZO verwerkt en controleert aanmeldingen voor opleidingen, kernleerroutes en losse EPA’s. Wanneer een student de opleiding, kernleerroute of EPA met goed gevolg afrondt, geeft het CZO een CZO-diploma en/of CZO-certificaat af.

Advies en informatie verstrekken

Het CZO:
* is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangewezen om controle te doen op de in- en uitstroomcijfers van studenten in CZO-opleidingen ten behoeve van de Beschikbaarheidbijdrage;
* verstrekt in- en uitstroomcijfers over opleiden en de arbeidsmarkt aan het Capaciteitsorgaan, FZO-regio’s, VWS, beroeps- en brancheorganisaties en ZonMw;
* deelt cijfers en kan adviseren over de regulering van beroepen (wet- en regelgeving) aan VWS en Zorginstituut Nederland;
* adviseert studenten, opleidingsinstituten en zorgorganisaties over de studentenregistratie rond opleidingen en leerroutes.

Actueel

Nieuws

Oproep voor vakinhoudelijk experts Wondverpleegkunde of Orgaanperfusionist

Wij zijn op zoek naar experts die willen meepraten over de opleidingseisen voor de nieuwe EPA-gerichte opleiding tot Wondverpleegkundige en de EPA-gerichte opleiding tot Orgaanperfusionist. Het College Zorgopleidingen (CZO) zet zich in voor de bewaking en bevordering van de kwaliteit van de CZO-opleidingen. Dit doen wij voor en samen met zorgprofessionals binnen de verpleegkundige, verzorgende en medisch ondersteunende beroepsgroepen. Heeft u expertise en bent u bereid ongeveer twee (hybride) bijeenkomsten voor te bereiden en bij te wonen, geef u dan op.

Nieuws

Controles ten behoeve van beschikbaarheidbijdrage

Enige tijd geleden zijn zorgorganisaties vanuit hun brancheorganisatie geïnformeerd over de wijziging in bekostiging van de ziekenhuisopleidingen (CZO-opleidingen), beter bekend als de FZO bekostiging/beschikbaarheidbijdrage NZa. De bekostiging zal niet meer per diploma per opleiding gebeuren. In plaats daarvan kan een beschikbaarheidbijdrage worden verleend per gecertificeerde EPA (Entrustable Professional Activity) en EOL (EPA-overstijgende leeractiviteit).

Nieuws

Wijziging in mijnczo vanwege beschikbaarheidbijdrage

VWS en NZa hebben eerder aangegeven dat met ingang van 1 januari 2025 de beschikbaarheid bijdrage voor CZO opleidingen, leerroutes en EPA’s wijzigt. Omdat het CZO een rol vervult in de controle van de beschikbaarheidbijdrage (subsidie) hebben we enkele aanpassingen moeten doen in het registratiesysteem ‘mijnczo’